Hoe komt de klant tot bij jou?
idee doos

Een lastig punt is altijd hoe een potentiële klant jouw shop kan vinden. Er zijn zoveel online shops die vaak ook dezelfde of gelijkaardige producten aanbieden. Je bent niet meer één van de 50 winkels in een straat, maar één van honderdduizenden winkels op het web. De consument kan kiezen uit een ruim aanbod, kan rustig online prijzen vergelijken, komt op een overwacht moment naar je webshop en vertrekt ook weer onbemerkt. Daar is geen verkoopspraatje mogelijk. Hoe kun je er dus toch voor zorgen, dat je online verkoopt?

  • Er zijn enorm veel mogelijkheden voor digitale marketing die meer of minder zinvol zijn. Het hangt er allemaal van af wat je aanbiedt, wie je wilt bereiken, welk doel je webshop heeft enz. Het lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid heel moeilijk. Want iedereen wil op social media gevonden gevolgd of geliked worden en iedereen wil op de eerste pagina staan van een zoekmachine. Alleen, niet iedereen is jouw klant. Jouw zaak, jouw shop, heeft een bepaald doelpubliek en dit doelpubliek wil je aanspreken. En dat is een kunst. Met de juiste partner aan je zijde, heb je een goed groeipotentieel.
  • Vergeet daarbij zeker niet, dat je ook lokaal kunt werken. Zeker in het begin, is het nuttig om lokaal klanten te proberen te bereiken omdat je altijd wel een zekere leerschool doorloopt. Het is toch veel handiger om snel even in je auto te springen en een pakje 10 km verder te leveren, dan direct 200 km te moeten rijden als er eens iets misloopt met de levering en je nog niet veel ervaring hebt met de oplossing van zo'n probleem.
  • Probeer ook klanten te binden en wees daarin origineel. Doe iets wat past bij jouw zaak (ja, je webshop is jouw zaak) en waarvan je denkt dat jouw klanten dat weten te waarderen.
  • Er bestaan ook een soort van "shop in shop" verkoopskanalen, zoals verkopen via een groot platform. Aan de ene kant, kun je via één reeds goed gekende URL potentieel veel klanten bereiken, aan de andere kant sta je in directe concurrentie met andere verkopers en er is een kost aan verbonden. Informeer je dus goed en bekijk of dit een oplossing is voor jou.